2019. jan 24.

Anime Ajánló - Owari no Seraph

írta: SCS.
Anime Ajánló - Owari no Seraph

Owari no Seraph

Kiadás éve: 2015
Hossz: 2 x 12 rész (2 évad)
Készítette: Wit Studio
Kategória: akció, fantasy, mágikus, vámpír, shounen

63b141d56f58b777a60998cb780680a7_1.jpg


A történetről:

Vidáman folyik a mindennapi élet; a tömeg mosolygó arcokkal tarkítottan hömpölyög az utcákon, majd hirtelen összeesik egy férfi... Majd egy nő, majd még egy, pár perccel később pedig szinte az egész város holtan hever; az autók rommá törtek, az égből repülőgépek zuhantak alá, a világ lángokban áll. Eközben a hangosbemondókból egy lágy női hang a további teendőkről ad tájékoztatást. Ütős kezdés.
Hamarosan kiderül, hogy a világ felnőtt lakossága szinte teljes egészében kihalt egy vírusfertőzés következtében, s csak a 13 éven aluliak vannak biztonságban, a gyerekek ugyanis immunisak a vírusra. A "világvége" eljöttével az eddig rejtőzködő vámpírtársadalom színre lép és úgy döntenek, a poszt-apokaliptikus világ uraivá koronázzák magukat; az életben maradt gyerekeket pedig "jószágokként" tartva élő vértasakként fogják felhasználni.

Főszereplőnk, az árva Hyakuya Yuuichiro és testvérként szeretett barátja, Hyakuya Mikaela - a többi kisgyerekhez hasonlóan - szintén a vámpírokhoz kerülnek.

Egy kis rész erejéig betekintést nyerhetünk a két barát és árvaházi testvéreik életébe, majd rövidesen elérkezünk az anime egyik sarkalatos eleméhez: a szökési kísérlethez, ami mindent megváltoztat.
Mika szerez egy térképet, mely segítségével a 'Hyakuya-család' tagjai szökést kísérelnek meg, azonban az utolsó pillanatban egy Ferid Bathory nevű vámpír megállítja őket, majd mindenkit lemészárol. Egyedül Yuu éli túl az esetet, aki a vámpírvárosból kijutva azonnal találkozik Ichinose Guren alezredessel és csapatával, s ezáltal a Japán Császári Démonsereg tagjává válik.

A cselekmény ezek után a seregben folytatódik tovább.
Yuuichiro teljesen magába fordul, nincsenek barátai, csupán az a cél lebeg a szemei előtt, hogy elpusztítsa az összes vámpírt és bosszút álljon a családjáért. Az idő előrehaladtával végül több barátot is szerez, közöttük Hiragi Shinoa-t, aki szintén központi szereplő lesz a sorozatban.
Mivel a vámpírokat egyszerű fegyverekkel képtelenség megölni, így Yuu első számú célja lesz, hogy Elátkozott fegyvert szerezzen magának, mert csak ezek segítségével lehetséges egy vámpír elpusztítása. Végül - kiképzés nélkül - szerez egyet csapattársaival együtt; s innentől veszi kezdetét az anime kifejezett harci szála.
Az Elátkozott fegyverek magyarázata viszonylag hosszas, erre szerencsére az anime bőven ki is tér. Most csak annyit említenék meg ezzel kapcsolatban, hogy használatukhoz szövetséget kell kötni egy démonnal, ami nem kis erőfeszítésekbe kerül.

Időközben kiderül, hogy Yuuichiro barátja, Mika valójában mégsem halt meg a szökés napján, Krul Tepes (megj. - egyik kedvenc szereplőm), a vámpírok királynője, a Harmadik Ős, megmentette őt.

Miután Yuu és csapattársai megszerezték az Elátkozott fegyvereket, az anime a továbbiakban legfőképp a harcokra épít, bár ekkorra már valóban illendő is haladnunk a végkifejlet felé, aminek nélkülözhetetlen része pontot tenni az emberek és a vámpírok háborújának végére.
A küldetések mellett természetesen folyamatosan derülnek ki újabbnál újabb információk és részletek, mind a szereplőkkel, mind pedig a "titkos tettekkel" kapcsolatban, így a végére egy kifejezetten összetett animét kapunk.

 bc9e867ecfb0da69968e0412b6bb5e54.jpg


Az anime megvalósítása
alapvetően szépen kivitelezett, de rendkívüli látványvilágra azért ne számítsunk. A karakterek nem kifejezetten ötletesek, valamennyi amolyan "tipikus anime szereplő" - a tipikus nyomi, a tipikus csapattárs, a tipikus katona... stb., stb. Ettől függetlenül a "tipikus" jelző nem feltétlenül negatív.


Hogy kinek ajánlom:

Azoknak, akik kedvelik a vámpíros sztorikat, a poszt-apokaliptikus történeteket és alapvetően a fantasy stílust. Leginkább akkor kiváló választás, ha szeretnél egy jó sztorit látni, csíped a harcokat, ki akarsz egy kicsit kapcsolódni, szeretnéd, hogy lekössön valami; de nem vársz eget rengető látványvilágot, nagyon különleges karaktereket.
Na jó, kicsit olyan "egyszer nézősre" sikerült a leírásom, de valójában nem rossz anime ez :)

25129453d68cb2d9ffa62931ea539bc7.jpg(Valamennyi fotó: Pinterest)


Negatívumok:

Legfőképp azokat sorolnám a negatív elemek közé, amiket fentebb is említettem; vagyis az érdekes/kiemelkedő karakterek hiányát, illetve - és talán ez fontosabb -, hogy bár az örvendetes, hogy a készítők belátták, hogy egy ilyen sztorit nem lehet 12 rész alatt kifejteni, s elkészítették a 2. évadot is, azonban ez utóbbi túlságosan is el lett nyújtva. Legalábbis szerintem. Az első évad pörgős, szinte mindig jön egy-egy új információ, egy újabb szereplő, és így tovább. A második évad viszont hamar veszít a lendületéből és - csak a harc, - csak a harc, - csak a harc - témában fuldoklunk, mialatt azért derülnek ki érdekes információk bőven, amire viszont nem kerül elég hangsúly. Sokszor éreztem úgy, hogy néhány rész "kitöltésre" funkcionál, tehát, hogy a második évadból is meglegyen a 12 epizód. Emiatt még elszomorítóbb számomra, hogy lett volna idő kifejteni azokat a bizonyos érdekes szálakat a cselekményben, ami végül nem került megvalósításra.


Az Owari no Seraph végeredményben nem egy rossz anime. Szép rajzok, érdekes történet; valóban le tudja kötni az ember figyelmét. De itt-ott hiányos és elnagyolt, ami sokak szemét szúrhatja az enyémhez hasonlóan. Minden esetre kellemes időtöltést nyújt akciódús pillanatokkal.

 jtfjfhf.png

 

 

 

 

Szeretettel,
Csilla

Szólj hozzá

ajánló ismertető akció anime fantasy vámpír természetfeletti démonok shounen owari no seraph