2019. jan 28.

Megfejthető a keleti nők szépségének titka?

írta: SCS.
Megfejthető a keleti nők szépségének titka?

A keleti nők bőre - mind az arc, mind a test tekintetében - legyünk őszinték, általában irigylésre méltóan gyönyörű:  feszes, ragyogó, ránctalan, szinte pórusmentes "glass-skin".
Elég sok koreai és japán youtubert követek; imádom a nyugati ideáltól nagyban eltérő smink (és szépségápolási) rutinjukat megfigyelni és ezekből inspirálódni. Szinte valamennyi alkalommal, amikor a sminkmentes arcukat látom, körülbelül a sárga irigység mardos és ez a kérdés dübörög az agyamban: "Hogyaaaan?" :)  Megdöbbentően  szép bőrrel rendelkeznek már "alapjáraton" is; meggyőződésem, hogy - engem is beleértve - iszonyú sokan már azért a fél karunkat odaadnánk, ha csak fele olyan szép arcbőr nézne vissza ránk a tükörből reggelente, mint ezeknek a lányoknak/asszonyoknak.

bff9a89bf5273172f85f9593fbef199d.jpg

De vajon mi a titkuk??? 

Nem vagyok kozmetikus, sem bőrgyógyász, sem minden titkok tudója, stb. - ezt a legelején szeretném leszögezni. De az évek során annyi, de annyi könyvet, cikket, online bejegyzést, videós tartalmat szívtam magamba, hogy úgy gondolom, tudok adni egy átfogóbb képet a témáról, amit lehet, hogy sokan fognak majd tudni kamatoztatni a későbbiekben.
Nem mellesleg én is elkötelezett híve vagyok a keleti arcápolási rutinnak, s tapasztalom szerint valóban működik :)

Először is, állapítsuk meg azt, hogy Japánban, Koreában a szépségápolás teljesen mást jelent, mint a nyugati világ pontjain. Lényegében - és ezzel egyáltalán nem mondok nagyot - a kultúrájuk részét képezi
A keleti nők tudatában vannak annak, hogy amikor bőrük ápolásával foglalkoznak, akkor a saját jóérzésük, boldogságuk érdekében fektetnek be időt és energiát. A bőrápolás élvezetnek minősül, fontos "én-idő" elem, ami ráadásul hosszú távon valóban(!) kifizetődő.
Sok nyugati smink- és arcápolási termékkel ellentétben a keleti kozmetikumok a megoldást keresik az elleplezés helyett és céljuk a problémák gyökerének megszüntetése.

1c218caa6f40d80b5025e6ec4ef0362b.jpg

Bár szerencsére az itthoni kozmetikai termékek is jelentős "összetevő javulást" mutatnak az utóbbi években - ha szabad ilyen általánosan fogalmaznom -, viszont még így is nagyon-nagyon sok termék tartalmaz olyan anyagokat, amivel pont, hogy ártunk az adott, kezelendő bőrtípusunknak.
Ezekre az összetevőkre most semmiképp sem térek ki; hihetetlenül sok hasznos írás látott már ezzel kapcsolatban amúgy is napvilágot, melyek az interneten is elérhetőek.


A keleti szépségápolás célját talán a "chok chok" kifejezés jellemezheti leginkább, ami nagyjából a tökéletesen hidratált, feltöltött, rugalmas és ragyogó bőrt jelenti, ami persze nem összekeverendő azzal, hogy valaki arca tocsog a zsírban vagy világít, mint a diszkógömb :)


Ami talán először eszébe jut az embernek, ha a keleti nők szépségápolására gondol, az a már sokat hallott  "Tíz lépéses rutin", mely kifejezés lényegében összeforrt a keleti szépségápolás fogalmával.
Nézzük meg, miből is áll ez:


I. Sminkeltávolítás Olajos arclemosóval

Minden a bőr nagyon alapos megtisztításával kezdődik; azt hiszem, ez teljesen logikus is. Az olajos lemosók rendkívül kíméletesen távolítják el a sminket, a napi szennyeződéseket és természetesen a felesleges faggyút is a bőr felületéről.

II. Vizes alapú arclemosás

Alacsony pH értékű, habzó gél- vagy tejállagú arctisztító a legjobb választás (nem szappan!), ami nem szárítja és nem irritálja a bőrt. Kiváló, ha a lemosónk egyenesen hidratál is. (Jó hír, hogy a koreai, japán arclemosók nagy többsége ezt alapjáraton nyújtja nekünk.)

3a9f7a2b9ece77280e615627d1e23b69.jpg

III. Tonizálás

A legtöbb koreai asszony vattakorong helyett szimplán a tenyerébe önti a terméket, majd lágyan beleütögetik, belepaskolják az arcukba a tonikot. De természetesen a vattakorongos megoldás is működik :) Az arctonikkal helyreállítjuk a bőrünk pH értékét és előkészítjük azt a további termékek befogadására.

IV. Esszencia felvitele

Ez a termék nem sokban különbözik a tonikoktól, lényegében átmenet közte és a szérum között. Általában szintén nagyon híg folyadék, így a "paskoló" bedolgozás itt is célravezető lehet. (Én magam is így használom, mind a tonikot, mind minden egyéb terméket, amit csak lehet - így elkerülhető a pocsékolás). Esszencia felvitelekor a bőr hidratálása, újjáépítése, ápolása az elsődleges cél.

V. Ampulla használata

Az ampullák az esetek többségében egy-két hatóanyagra koncentrálnak, viszont azokat nagy mennyiségben tartalmazzák. A konkrét problémákat kezelhetjük általa; illetve a bőrtípusunknak megfelelő összetevőket juttathatjuk be a bőrbe.

VI. Szérum használata

A szérumok már nagyrészt jóval testesebb, sűrűbb folyadékok, melyek igen nagy mennyiségben tartalmaznak hatóanyagokat a minél jobb eredmény elérésének érdekében. Hatóanyagától függően felvehetjük általa a harcot a legtöbb bőrproblémával, legyen az heg, pigmentfolt, ráncok, pattanások, stb.

336cd3a74c417c64f2343c8e5c26cf46.jpg

VII. Fátyolmaszk használata

Ó, igen! Ha koreai/japán bőrápolásról beszélünk, akkor az egész elképzelhetetlen lenne maszkok nélkül. Igen széles a kínálat, szinte megszámlálhatatlan maszk közül válogathatunk, melyek mind-mind lenyűgöző hatást fejtenek ki a bőrön. Egy maszk általában több, rendkívül hasznos összetevőt és hatóanyagot is tartalmaz; egyben hidratálják, ápolják a bőrt; felveszik a harcot a pigmentfoltokkal és/vagy az öregedés jeleivel; feltöltik az arcot vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és így tovább, és így tovább. A variációs lehetőségek tárháza szinte végtelen. Általában 15-20 perc a javasolt hatóidejük, érdemes őket legalább heti egyszer használni, de akinek ideje engedi, akár a mindennapi rutinba is beépítheti.
Megjegyzem, hogy velem is sokszor előfordul, hogy sem időm, sem kedvem 20 percet "várni" mondjuk lefekvés előtt. Tehát aláírom, hogy nem biztos, hogy mindenki ki tudja vitelezni a napi szintű használatot. De szerintem törekedni feltétlenül érdemes rá :)

VIII. Szemkörnyékápoló felvitele

Noha sokan szeretik ezt a lépés letudni a hidratálókrémmel egyben, de szerintem - és ezek szerint az ázsiai nők szerint is - egy bizonyos kor fölött érdemes egy jó, aktív hatóanyagokat tartalmazó szemkrémbe beruházni. Hogy mi ez a kor? Én a megelőzés híve vagyok, így azt mondanám, 25 fölött "menjünk biztosra". Ráadásul a bőr a szemkörnyéken általában jóval érzékenyebb is, mint az arcunk más területein; hajlamosabb a kiszáradásra, húzódásra. A krém felvitele során használjuk az ujjunkat és gyengéden masszírozzuk be a bőrfelületbe.

IX. Hidratáló arckrém

Ez az "alap" lépés - ami szerencsére nálunk is viszonylag alapnak számít -, szintén nagyon fontos, hiszen ezek a termékek gondoskodnak legfőképp a hidratálásról, ápolásról, vízpótlásról. Nyilván itt kiemelten fontos tudni, hogy a saját bőrtípusunkhoz milyen jellegű hidratáló krémet érdemes választani. Ha megvan a tökéletes, úgy azzal minden este és reggel alaposan be kellene krémezni az arcbőrt, illetve a nyak területét is.

afd6153bb0099e90904adacb2c0b89fa.jpg

X. Fényvédő használata

A nappali rutin részeként egy elengedhetetlen lépés. Fényvédelem hiányában ugyanis a bőrünk idő előtt öregedni kezd, amit valószínűleg mindannyian igyekszünk elkerülni. A legtöbb keleti kozmetikum (alapozók, primerek, BB-és CC krémek) már nagy valószínűséggel tartalmaznak fényvédőt, de talán ez az, amiből a több sosem árt :)


A fenti tíz ponton kívül természetesen elmondhatjuk, hogy alapvetően a táplálkozás és az életmód is nagy hangsúllyal közrejátszik a keleti nők szépségében.
Az alábbiakban úgy gondoltam, felsorolásszerűen összeszedek néhány információt ebben a témában, melyek különösen hasznosak lehetnek, s melyek minden bizonnyal szoros összefüggésben állnak az ázsiai bőrszépséggel :)


Fontos pontok:

- Kevesebb zsír és cukorbevitel,
- Több zöldség-, és gyümölcsfogyasztás,
- Együnk sok C-vitamint,
- Zöld teából soha nem elég (a zöld tea számtalan pozitív tulajdonsága közül gyulladásgátló, antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkezik. Nem mellesleg csodás vízhajtó is.)
- Rizsre fel! (a rizs fogyasztása éppúgy jótékony hatású, mint a főzővizének felhasználása, mely szintén antioxidáns és bőrpuhító hatású, mindamellett táplálja a bőrt és megelőzi a ráncokat is.)
- Hangsúly a hámlasztáson (AHA, BHA, mechanikai hámlasztás..., stb., stb, mind elengedhetetlen a tiszta és puha bőr eléréséhez)
- Fontos az arcmasszázs (Hogy szakember által, vagy otthoni kereteken belül történik, mindegy, lényeg, hogy serkentsük a kollagéntermelést, fokozzuk a bőr rugalmasságát. Fontos cél még a bőr számára fontos hatóanyagok mélyebb rétegekbe történő bejuttatása is.)
- Ne félj az olajoktól (Az egyik legismertebb japán hidratáló és tisztító hatású olaj a kamélia olaj, melyet már évszázadok óta használnak.)
- Egyél hínárt (már, ha van rá lehetőséged :) - bár már egyre több helyen elérhető hazánkban is valamilyen formában. A hínár természetes gyulladáscsökkentő, mely rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül megőrzi a bőr nedvességtartalmát is. A benne lévő jód pedig javítja a sejtanyagcserét.)

f27327cb838b7d6b4e00e41b6f7a4674.jpg

Úgy gondolom, hogy ha szeretettel gondolunk a bőrünkre és "beépítjük" a gondolkodásunkba, hogy ne fáradságként tekintsünk a reggeli - esti arctisztításra/arcápolásra, továbbá odafigyelünk arra, hogy csak jótékony hatású összetevőkben bővelkedő termékeket használjunk, már hatalmasat léptünk előre a tudatos bőrápolás, s így a szebb arcbőr felé vezető úton :-)

Szeretettel,
Csilla

Szólj hozzá

szépség korea szépségápolás arcápolási rutin kbeauty