2019. jan 17.

Anime Ajánló - Violet Evergarden

írta: SCS.
Anime Ajánló - Violet Evergarden

Violet Evergarden

Kiadás éve: 2018
Hossz: 13 rész
Készítette: Kyoto Animation
Kategória: romantikus, dráma, fantasy, háborús, seinen

vio1.jpg
A történetről:

Főszereplőnk, Violet Evergarden egy kórházi ágyban tér magához, kötésekkel a testén, mindkét karját elvesztve, melyeket művégtagokkal pótoltak. Az utolsó dolog, amire emlékszik: a háború pokla és a -számára- nagyon rosszul sikerült bevetés képe.
A háborúnak vége van, őt pedig Hodgins, egy volt katonatiszt veszi pártfogása alá, aki egy postahivatalt üzemeltet. Violet itt kezd dolgozni a háború után, mint emlékíró marionette - egy olyan segítő, aki az ügyfél nevében írja meg a levelet az adott címzett részére, a lehető legjobban kifejezésre juttatva az ügyfél érzéseit.
A "baba-hivatás" gyakorlása azonban nem megy olyan könnyedén Violet számára, ugyanis ahogy az anime történetének előrehaladtával kiderül, az árva lány az egész életét a katonaság berkeiben töltötte, sosem ismert mást, csak a háborút. Így, ezen a sekélyes tapasztalati szinten még nehezebb számára az emlékíró baba szerep, még akkor is, ha nyomós okkal választotta éppen ezt az utat: azért szeretne Marionetté válni, hogy általa megtudhassa, mit jelent az a szó, amit utoljára mondott neki az férfi, aki mindennél fontosabb a számára. Ez a szó pedig a:"Szeretlek"
Részről részre haladva egyre jobban megismerhetjük Violet személyiségét, a korábbi életét, kapcsolatát az Őrnaggyal, valamint természetesen megismerjük a postahivatal dolgozóit is.


Az anime megvalósítása
  szívmelengetően gyönyörű, bizton állíthatom, hogy az egyik legszebb alkotás, amit jó ideje láttam. A karakterrajzok kidolgozása szerintem káprázatos, de a világkép kapcsán sem lehet okunk panaszra. A színhasználat és az állóképek halmozása tökéletesen visszaadja azt a hangulatot, amit az anime képviselni hivatott, s mindezt a remek zenei világ csak felerősíti.

violet-evergarden-screencap-05.jpg


Hogy kinek ajánlom:

A Violet Evergarden nem egy "könnyű" anime. Telis tele van szenvedéssel, gyötrelemmel, valamint olykor kétségbeejtő emberi sorsok bemutatásával. Noha a háború nagy hangsúllyal jelenik meg a sorozatban, határozottan nem a harcra épít, így senki se számítson véres leszámolásra, fegyverbemutatóra, stb. Azt mondanám, a "komolyabb" közönséget célozza meg a mű, s mindenkinek legyen szíve joga, hogy eldöntse, ide sorolja-e önmagát :)

Negatívumok:

Sokkal jobban kidolgozhatták volna Violet és az Őrnagy kapcsolatát, én az anime megtekintése során nagyon sokszor tapasztaltam hiányérzetet. Sokkal több "visszaemlékezést" is elbírt volna a sorozat, kicsit foghíjasnak éreztem ebből a szempontból. Túlságosan is sok mellékszálat kezelt szerintem az anime, ami miatt nem maradt kellő idő a "lényegi rész" kibontakoztatására. Ez amúgy sokaknak akár a kedvét is szegheti, én magam mondjuk élveztem ezeket a kitérőket, hisz mind hozzáadtak valamit a "Violet-képhez", DE továbbra is azt mondom, hogy úgy lett volna igazán szuper a megvalósítás, ha a fő szálra több időt hagytak volna a készítők.

 dd7cb1ea55a0da7c6ee2dbb3a2a18fb0.jpg(Valamennyi fotó: Pinterest)


Mindent összevetve a Violet Evergarden egy kifejezetten jól sikerült, mély tartalmú, elgondolkodtató anime, ami nem mellesleg csodálatos képi megjelenítéssel operál. Kár lenne kihagyni.

45.png

 

 

 

 

 


Szeretettel,
Csilla 

Szólj hozzá

anime fantasy dráma háborús romantikus seinen violet evergarden